Su Kuyusu 22 Temmuz 2024, 15:09
SU KUYUSU
Su, canlıların yaşamı için hayati bir yere sahiptir. Suyu yalnızca bir içecek ya da doğal kaynak olarak değerlendirmek eksik kalır, tüm canlı yaşamının sürdürülebilirliği açısından kritik önemi bulunmaktadır. Canlı yaşamı için bu kadar önemi olan bir kaynağın eksikliği ise büyük problemlere yol açmaktadır. Temiz suya ulaşma konusunda ciddi sıkıntılar çeken Asya ve Afrika kıtasındaki insanlar sağlıksız su sebebiyle ölümcül hastalıklar ve çeşitli gelişim sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar.
Su Kuyusu Açtırmanın Fazileti Nedir?
Su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayan insanların su ihtiyaçlarını gidermek büyük sevaplardandır. Zira Peygamber Efendimiz (S.A.V) de bir hadis-i şerifinde suyun öneminde şu şekilde bahsetmektedir: “… Hangi Müslüman susamış bir Müslümana su verirse, Allah da ona içerisinde güzel kokuları olan cennet içeceği içirir." (Ebû Dâvûd, Zekât, 32; Tirmizi, Kıyame, 18) şeklinde buyurduğu rivayet edilmiştir.
Konuyla ilgili başka bir rivayette ise şu şekilde buyurulmaktadır:
Sad b. Ubade’nin annesi vefat etmişti ve Resulullah (asm)’a gelerek: “Ey Allah’ın Rasulü! Annem öldü onun adına sadaka verebilir miyim?” diye sordu. Resulullah (asm) da: “Evet.” buyurdu. Sad: “Hangi sadaka daha hayırlı ve değerlidir?” diye sorunca, Resulullah (asm): “İnsan ve hayvanların su ihtiyaçlarına cevap vermektir” buyurdu. (bk. Nesai, Vesaya, 9; İbn Mace, Edeb, 8)
Bunun üzerine Sad, Medine'de bir çeşme yaptırmış, o çeşme uzun süre insanlara hizmet etmiştir. (bk. İbn Hanbel, Müsned, 5/284; 6/7)
Rivayetlerden de anlaşılacağı üzere temiz suya ulaşım çeken bölgelere yardım etmenin fazileti oldukça fazladır. Saker Derneği olarak bu faziletten yararlanma gayesiyle bize iletmiş olduğunuz bağışlarınızla, Afrika ve Asya’da su sıkıntısı çeken binlerce insanın susuzluğunu giderme amacıyla kuyu çalışmaları yapmaktayız.
Su Kuyusu Açtırmak Sadaka-i Cariye Midir?
Sadaka-i cariye, bir kişinin vefatından sonra da amel defterine sevaplarının yazılmaya devam ettiği sadakadır. Cami ve mescid yaptırmak veya kuyu açtırmak gibi ameller de sadaka-i cariye sayılmaktadır. Yine, mümin kişiye öldükten sonra da sevap kazandırmaya devam edecek işlerin sayıldığı bir rivayette, “Kanal açarak su getirmesi” de zikredilmektedir. (İbn Mâce, Mukaddime 20)
Su Kuyusu Açtırmanın Bedeli Ne Kadardır?
Dernek olarak Afrika Kamerun ve Asya Bangladeş’te tulumba sistemli ve çeşmeli su kuyuları açmaktayız. Zemin, kullanılan malzemeler, sondaj derinliği vb. etmenlerden dolayı iki farklı bölgede farklı fiyatlar ortaya çıkmaktadır. Ortalama 15-20 sene ömürleri bulunan tulumba sistemli kuyular Kamerun ve Bangladeş’te yerel ekiplerimiz tarafından belirlenen en uygun noktalara açılmaktadır. Köylerde halkın rahatlıkla ulaşabileceği yerlerde açılan çeşmeli kuyular ise mescid ve kurs yakınlarına açılarak hem su hem de abdest alma ihtiyacını gidermektedir. Bangladeş'te tulumba sistemli bir kuyu açtırmanın bedeli 18.400 TL iken Afika'da zemin şartlarından dolayı bu tutar 46.000 Tl'dir.
Hisseli Olarak da Su Kuyusu Bağışında Bulunabilir Miyim?
Tek başınıza kendi dilediğiniz isme özel olarak kuyu açtırmak için maddi durumu yeterli olmayan kişiler de hisseli olarak su kuyusu yardımında bulunabilirler. Bangladeş’te su kuyusu açtırabilmek için 1 adet hisse bedeli 400 TL iken, bu sayı Afrika su kuyusu için 500 TL’dir. Hisse toplama işlemi bir kuyu açtırmak için yeterli olan sayıya ulaştığında kuyu çalışmaları başlamaktadır.
Su Kuyusunun Açıldığından Nasıl Emin Olabilirim?
Tek başınıza açtırmak istediğiniz ya da hisseleri tamamlanan kuyuların açılma süresi 4-5 haftayı bulabilmektedir. Kuyular tamamlandığında bize iletmiş olduğunuz telefon numarasına Whatsapp üzerinden kuyunun baştan sona tüm yapım aşamalarını içeren ve üzerinde isimlerinizin olduğu tabelaların bulunduğu video ve fotoğraflarını kuyunun açıldığı yerin konumuyla birlikte sizlere iletmekteyiz.